Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ελαγιταννίνες, oi

         
ellagitannins

         

Ερμηνεία:

Οι ελαγιτανίνες είναι μια ομάδα φαινολικών ενώσεων (τανινών) με βιολογικές δραστηριότητες. Ενεργοποιούνται από την οξείδωση των φαινολικών τμημάτων τους προς  β-πενταγαλλοϋλ-d-γλυκόζη.

Oι ελαγιταννίνες δημιουργούνται μέσω διαφόρων δομικών μετατροπών, όπως η σύζευξη των φαινολικών τμημάτων, η οξείδωση σε πολύ περίπλοκες δομές και ο σχηματισμός διμερών και αναλόγων ουσιών μπύρας. τα οποία επεκτείνουν  τη δομική τους  ποικιλομορφία. 

Μέχρι σήμερα, έχουν αναγνωριστεί περισσότερες από 1000 φυσικές ελαγιταννίνες. Δεδομένου ότι αυτές οι φαινολικές ενώσεις παρουσιάζουν μια ποικιλία βιολογικών δραστηριοτήτων, οι ελαγιταννίνες έχουν πιθανές εφαρμογές στην ιατρική και στην υγεία. 

Μεταξύ των ελλαγιταννινών περιλαμβάνονται οι ακόλουθες  32 φυσικές ελλαγιταννίνες:  alnusiin; alnusninAandB; castalagin; castalin; casuarinin; cercidininAandB; chebulagicacid; chebulinicacid; corilagin; geraniin; isoterchebin; nobotaninB, C, E, G, H, I, J, andK; punicalagin; punicalin; punigluconin; roxbinB; sanguiinH-2, H-3, andH-6; stachyurin; terchebin; vescalagin; Vescalin[1].

Το ελαγικό οξύ είναι το προϊόν που λαμβάνεται από την υδρόλυση των ελαγιταννινών. Οι πληροφορίες που σχετίζονται με τη βιοσύνθεση των ελαγιταννινών είναι  ακόμη σπάνιες και μπερδεμένες. 

Οι ελαγιταννίνες λαμβάνονται από φυτά και η διαδικασία καθαρισμού τους συνεπάγεται κυρίως τη χρήση χρωματογραφικών τεχνικών. Η ακυλ υδρολάση της ελλαγιταννίνης (EAH) επίσης γνωστή ως ελλαγιτανάση  είναι ένα ένζυμο ικανό να υδρολύει τους εστερικούς δεσμούς των ελαγιταννινών και την επακόλουθη απελευθέρωση του ελλαγικού οξέος. 

Οι πληροφορίες σχετικά με την  EAH δεν είναι σαφείς επειδή το ένζυμο παρουσίασε διαφορετικές δραστηριότητες λόγω της χαμηλής καθαρότητας ή της πολυπλοκότητας των υποστρωμάτων και δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για τα βιοχημικά, φυσικοχημικά και μοριακά χαρακτηριστικά της. [2].



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

  1. Structural Revisions in Natural Ellagitannins. Yamada H, Wakamori S, Hirokane T, Ikeuchi K, Matsumoto S.Molecules. 2018 Jul 30;23(8):1901.  
  1. Ellagitannins: Bioavailability, Purification and Biotechnological Degradation.uilar-Zarate P, Wong-Paz JE, Buenrostro-Figueroa JJ, Ascacio JA, Contreras-Esquivel JC, Aguilar CN.Mini Rev Med Chem. 2018;18(15):1244-1252. 


Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φυτοφαρμακολογία: